A meggyőzés 6 alapszabálya

A meggyőzés 6 alapszabálya

Nap, mint nap kerülünk olyan helyzetbe, szükségünk van a meggyőzésre, mert valakinek más az álláspontja, mint nekünk. Ennek a vége általában rossz esetben egy parázs vita, jobb esetben az egyik fél meggyőzi a másikat.

Abban szeretnék segíteni, hogy ez utóbbi, azaz a meggyőzés kerüljön előtérbe. Ráadásul úgy, hogy ne sérüljön egyik fél egója sem. Ez nem könnyű feladat, ebben nekem is segítségemre volt Les Giblin: Emberi kapcsolatok mesterfokon című könyve.

A meggyőzés 6 alapszabálya:

Vitát csak úgy nyerhetünk, ha elérjük, hogy a másik fél meggondolja magát. Ennek pedig az a titka, hogy ne gyakoroljunk nyomást rá.

„Kit úgy győztek meg, hogy maga nem akarta, véleményét soha föl nem adja”

1. Hagyjuk, hogy a másik fél kinyilvánítsa álláspontját.

Ez azt jelenti, hogy hallgassuk végig, ne szakítsuk félbe. Így mi is arra tudunk figyelni amit mond. Aki mondani akar valamit az a beszédre koncentrál és nem arra amit mondani akarnak neki. Biztos te is voltál már ilyen helyzetben, hogy az első mondat után azon gondolkoztál mit válaszolj, így utána már nem is figyeltél mit mond a másik.

Ha zaklatott a vitapartnerünk, kérjük meg, hogy mondja el ismét a mondandója lényegét. Ezzel is kicsit kiereszti a mérgét, és lehiggad, ami miatt nekünk is több esélyünk lesz a meggyőzésére.

2. Tartsunk szünetet mielőtt válaszolunk.

Ez több szempontból is fontos. Jelzés a másiknak, hogy figyeltünk, míg ő beszélt, hogy elgondolkodtunk azon amit mondott, illetve, hogy nyitottak vagyunk, hisz nem vágtuk rá rögtön az elutasítást.

Csak röviden várakozzunk, hiszen ha túl hosszú az idő akkor akár tétovának is tűnhetünk.

3. Ne akarjunk mindenáron 100%-os győzelmet

Nem az a lényeg, hogy teljesen igazunk legyen, hanem, hogy megtaláljuk a közös nevezőt. Így elengedhetetlen, hogy egy kicsit engednünk is kell valamiben.

Ha a másik gondolatában találunk olyat amivel együtt tudunk érteni ismerjük el. Ha csekélységekben tudunk engedni nagyobb lesz a valószínűsége, hogy az akit meg szeretnénk győzni engedjen a nagyobb, fontos dolgokban.A meggyőzés 6 alapszabálya

4. Visszafogottan, és precízen fogalmazzuk meg álláspontunkat

Meggyőzés során, ha ellenvéleménybe ütközünk figyelnünk kell, hogy elkerüljük a túlzásokat, inkább a nyugodt tényekre kell hagyatkoznunk. Ezek hatékonyabban meggyőzik a másik felet.

Az erőszakosság eleinte hasznosnak tűnhet, de tudnunk kell, hogy vitapartnerünk ezzel nem győztük meg. Amíg ő maga nem fogadta el álláspontunkat semmire sem mentünk a meggyőzésünkkel.

5. Alkalmazzunk közvetítőt

Érveink meggyőzőbben hatnak, ha egy harmadik „ független” fél mondja el. Ez akkor lehet a leghasznosabb, ha nézetkülönbség van köztünk és partnerünk között.  Az emberek kétséggel fogadják, ha a magunk igazát hangoztatjuk. Sokkal befogadóbbak, ha azt nem mi magunk, hanem egy kívülálló személy mondja vagy írást, akár véleményt, tapasztalatot olvasnak.

6. Engedjük, hogy a másik ember megőrizze az „arcát”

Sokszor előfordul, hogy vitapartnerünk szívesen meggondolná magát, de már állást foglalt és nem változtathatja meg jó szívvel. Ezért fontos, hogy legyen egy kiskapu, egy menekülő út, hogy partnerünk, akit sikerült meggyőznünk is emelt fővel „visszavonulhasson”. Azaz egy win-win szituációt teremtsünk.

Ennek két alapvető módja van: Ha feltételezzük, hogy a partnerünk nem ismerte az összes tényt, így van mire hivatkozni, illetve a másik módja, ha van kire hárítani a felelőséget. Ami egyébként nem szép dolog, de ebben a helyzetben kifejezetten hasznos.

Kezdj el te is ezen alapszabályok szerint kommunikálni, és sokkal hatékonyabban fogod tudni meggyőzni beszélgetőpartnereidet a saját igazadról!

Gyere tanulj velünk, és váltsd pénzre a kommunikációd! Csatlakozz te is a ganoderma kávé hálózatunkhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük