A hálózatépítés alapjai

A hálózatépítés alapjai

Ha a hálózatépítés alapjairól beszélünk, már számos a network marketingen közismert embertől olvashatsz könyveket, még ha pontosan nem is ez a könyv címe. De hogy ne menjünk messzire Nyíri Zoltán a Személyiségkalauz üzleti szemel című nagyszerű könyv szerzője ugyanezen a néven tart előadást és tréninget.

Én azonban egy kicsit más, inkább saját szemszögből szeretném bemutatni, hogy nekem mit jelent a hálózatépítés alapjai.

A hálózat építés alapjai saját megközelítésben

Néhány fontos alapelv, amit szerintem érdemes szem előtt tartani ha hálózatépítésben gondolkodsz.

  • Fogyasztd a terméket / használd a szolgáltatást!

Elengedhetetlen, hogy ne is merd és ne a saját bőrödön tapasztald a cég forgalmazott fő termékeit. E nélkül nem tudsz hiteles lenni, és nem tudsz a termék hatásairól és előnyeiről beszélni.

  • Add el magadnak az üzleted!

Ez elengedhetetlen része a hálózatépítésnek. Gondolj bele, ha magadnak nem tudtad eladni, hogyan fogod tudni másoknak eladni. Mi lesz abból, ha te magad sem hiszel benne? Szerinted annak, akinek beszélsz róla nem fog átjönni, hogy te mennyire hiszel benne? Ezért fontos, hogy add el magadnak is az üzleted!

  • Beszélj szenvedéllyel a termékedről, szolgáltatásodról és a cégről!

Nem mindegy, hogy ha másoknak beszélsz az üzletről vagy a termékről akkor azt milyen módon teszed. Csak úgy elmondod, és vagy eljut a tudatáig vagy nem, vagy olyan szenvedéllyel beszélsz róla, hogy ő is rögtön ki akarja próbálni, vagy csatlakozni akar. Félre ne értsd én nem a nyomulásról beszélek, hanem a magával sodró szenvedéllyről,  amelyhez jó ha figyelembe veszed a meggyőzés hat alapszabályát is.

  • Nem kell mindenáron eladnod!

Annak, hogy az mlm megítélése ott tart hazánkban ahol most van, annak egyik oka szerintem, hogy volt egy időszak, amikor mindenki hálózatot akart építeni, ráadásul ekkor havi limitek voltak, amit el kellett érni. És bizony sokan voltak olyanok, akik akkor is rábeszélték az embereket, a saját termékükre vagy üzletükre, ha nekik, akkor éppen ott nem is volt rá szükségük. Emiatt is sokan csalódtak az mlm-ben.

Ezért is tartom fontosnak, hogy mielőtt valakire rátukmálnád a saját hálózatod, és termékeid, beszélgess vele, és tudd meg, hogy van-e olyan kérdése, helyzete, amikor a te terméked, szolgáltatásod segíthet neki. Ha igen beszélj róla szenvedéllyel, hogy neked miben és hogyan segített és majd ő eldönti, mit szeretne. Te ne döntsd helyette!

  • Építs kapcsolatokat!

Sokan akik előtte nem építettek hálózatot, mint ahogyan én sem beleesnek abba a hibába, hogy csatlakoznak egy céghez, és rögtön körbe szaladnak az ismerőseiken, hogy akkor vegyen ezt vegyen azt, és persze nem mindig lesz túl sok csatlakozó.

Szerintem nem is biztos, hogy jó a közeli ismerősökkel kezdeni, de ezen filozófia megosztó. A lényeg az, hogy egy idő után nem tudod majd kinek elmesélni mivel foglalkozol ezért is fontos, hogy építs kapcsolatokat. Ezt bárhol megteheted, a boltban, buszon, vagy akár a piacon. Nyíri Zoltán Kapcsolatépítés könyve pont arról szól, hogy a hálózatépítés alapja a kapcsolatépítés, hiszen mindig kell új kapcsolat, akinek be kell mutatnod az üzleted.

  • Folyamatosan tanulj!

Ez az egyik legfontosabb dolog. De ez igazából az élet minden területére igaz, így a hálózatépítésre is. Folyamatosan képezd, és fejleszd magad. Tanulj a termékekről, a szolgáltatásról, tanuld meg a marketing tervet, tanuld a kommunikációt, a vezetést, szóval mindent, mert csak így fogsz tudni előre jutni.

  • Légy online is jelen!

Ez a pont igazából nem feltétlen része a hálózatépítés alapjainak, de a mai világban szerintem igen fontos, hogy online is jelen legyünk, hogy akik keresik a lehetőséget azok az interneten is megtaláljanak. Ezzel még jobban kitágítod a lehetőségeidet, és akár könnyen gyorsan nemzetközi hálózatot is tudsz építeni. De arra is alkalmas, hogy a sok beszéd helyett egy honlap címmel mutatod be magad, a terméked, vagy a céged, annak, akit igazából érdekel.

Összefoglalás a hálózat építés alapjaihoz

Alapvetően nem mondom, hogy csak a fent felsoroltak kellenek ahhoz, hogy fel tudj építeni egy hálózatot, de szerintem ezek alapvető feltétek, hogy egy nyomulásmentes bárkinek, bármikor felvállalható hálózatépítési stratégiája módja alakuljon ki.

Persze úgyis mindenki a saját vérmérséklete és igényei szerint fogja építeni a saját hálózatát, de szerintem jól teszik, ha az általam felsorolt hálózatépítési alapjai pontokat is figyelembe veszi.

Érdekel a hálózatépítés? De nem tudod melyik hálózathoz csatlakozz? Akkor jó helyen jársz, Csatlakozz a DXN nagy családjához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük